Середа, 17.04.2024, 01:42
Вітаю Вас Гість | Реєстрація | Вхід

Чернігівська районна рада Запорізької області

Меню сайту
Рішенння ради
Проекти рішень
ГУ Міндоходів
Фонд соцстрахуванн
Регуляторна політ.
Програми
Пошук
Погода
Календар
«  Грудень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Друзі сайту
Наше опитування
Доступ до публічної інформації
Всього відповідей: 26
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Грудень » 25 » Депутати: час… навчатися Тетяна ЧОРНЕЙ, секретар комісії з питань депутатської діяльності
14:39
Депутати: час… навчатися Тетяна ЧОРНЕЙ, секретар комісії з питань депутатської діяльності

11 листопада на сесії районної ради, відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 43 та ч. 2 ст. 47 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Чернігівська районна рада Запорізької області утворила чотири постійних комісії. Одна з них – «Комісія з питань депутатської діяльності, етики, законності та захисту прав громадян». Її завдання – розглядати питання дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю, запобігання корупції, сприяння депутатській діяльності, дотримання етики та регламенту. Крім того, вона ініціює та проводить навчання депутатів ради.

Так, за ініціативи голови комісії О.С. Ставицької та за підтримки керівного апарату райради 15 грудня відбувся семінар, який провели в рамках проекту «Прозорі ради» експерти з місцевого самоврядування Вікторія Агентаєва і Ярослав Храпський. На захід запросили депутатів місцевих рад, секретарів та голів сільських і селищної рад. Семінар розпочався зі вступного слова членів коаліції «Прозорі Ради», знайомства з учасниками семінару, анкетування, яке стосувалося депутатської діяльності та роботи органів місцевого самоврядування. Серед розглянутих питань – організація роботи органу місцевого самоврядування та правовий статус депутатів місцевих рад, інструментарій роботи депутата й ефективна робота депутатських комісій, бюджет та бюджетний процес на рівні місцевого самоврядування, залучення депутатами громадськості до прийняття рішень та розвитку громад.

Опираючись на досвід учасників семінару, викладачі донесли інформацію про правовий статус депутата місцевої ради, пояснили, як повинен діяти депутат у співпраці з іншими депутатами та через раду, як звітуватися перед виборцями. Розглянули й питання про припинення повноважень депутата та його дострокове відкликання. Особливо жваво розглядалися питання про бюджет та бюджетний процес, про роботу депутатів із громадськістю. До обговорення долучилася керуючий справами виконавчого апарату районної ради Л.П. Коротич. Під час семінару його учасники отримали відповіді на багато питань, проте виникло й багато нових. Тому одним семінаром обмежуватися не варто – слід продовжити навчання, адже в процесі діяльності депутати та керівники органів місцевого самоврядування стикаються з безліччю проблем, для вирішення яких потрібна консультація фахівців із правових питань. Своїми враженнями від семінару поділилися самі депутати.

Володимир КРИЖКО: – Навчання корисне і потрібне. Шкода, що мало часу, і гадаю, що такі заходи потрібно проводити регулярно. Певні моменти підтвердили те, що я знав, але почув і багато нового. Особисто я завжди читаю проекти рішень, звіряю їх із законом, слідкую за законодавчими новинами в Інтернеті.

Тетяна МАШИРОВСЬКА: – Семінар був дуже корисним. Дізналися, як писати депутатські запити, звернення, які є процедури для підготовки проектів рішень. Звичайно, я б залюбки повчилася ще, бо для себе дізналася багато нового. У мене є пропозиції, впевнена, що мені допоможуть підготувати проекти, втілення яких піде на користь громаді.

Аліна ПАЛЕНКА: – Корисним було все. Дякую організаторам і експертам. Я – депутат-новачок, для мене все нове. Після семінару хоч трохи зрозуміла свої повноваження й обов’язки. Вже наступного дня була сесія сільської ради, тому всі знання закріпила на практиці. А ще зрозуміла, що нам далеко до відкритості і взагалі до ідеалу. Проте є стимул розвиватися і вчитися, щоб принести громаді користь.

Переглядів: 670 | Додав: Administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]